"Birinci Uluslararası Anadolu Para Tarihi ve Numismatik Kongresi" OSMAN GAZİ'NİN ŞİMDİYE KADAR YAYINLANMIŞ TEK GÜMÜŞ SİKKESİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER [Remarks on the Only Silver Coin of Osman Ghazi Published to Date]













Osman Gazi'nin Şimdiye Kadar Yayınlanmış Tek Gümüş Sikkesi Üzerine Düşünceler
[ Remarks on the Only Silver Coin of Osman Ghazi Published to Date ]
 Merhum Numismat İbrahim Artuk tarafından önce bir tebliğ halinde bilim dünyasına tanıtılan ve daha sonra 1980 yılında da yayınlanan Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey'e ait bir gümüş sikke, üzerinden yıllar geçmiş olsa da bilimsel bir düzlemde hemen hemen hiç tartışılmadığından, layık olduğu derecede tarihsel bir konuma yerleştirilmemiştir. Bugüne kadar yapılan bilimdışı birkaç eleştiri ve bir kaynağa dayanmayan sahtelik iddiaları giderek sikkenin tarihsel konum ve durumunu da zedeler bir hale gelmiş ve bu nedenlerle de, halen İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünde korunmakta olan bu sikkenin tekrar ele alınarak daha etraflıca incelenmesi ve irdelenmesini kaçınılmaz kılmıştır.

            Bir hayli yıpranmış halde olan bu sikke üzerindeki karakteristik kitabeleri ve boy damgası imi açısından fevkalade önemli derecede özgünlük taşımaktadır. Benzer bir örneği bugüne kadar yayınlanmamıştır. Bu nedenle gerek metrolojik gerekse metalürjik açılardan bir kıyaslama yapılamamakla birlikte, basıldığı tarihte Anadolu'nun içinde bulunduğu karışık siyasi tarihin neden olduğu bir propaganda sikkesi niteliği taşıdığı kuşkusuzdur. Sikkede Osman Gazi'nin "Bey" unvanı taşıması, babasının adının yanı sıra İslami sikkelerde pek rastlanır olmamasına karşın dedesinin adı ile beraber anılması ise ahilik geleneğinin açık bir yansıması olup, üstelik bu bir de boy damgası ile vurgulanmıştır.
İsmail Günay Paksoy
İstanbul-Türkiye
igpaksoy











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum ve görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz: